Tylers Museum in Haarlem, een IC-7100, de CQWW-contest en meer. De hoogste tijd voor een update…
Het is al even geleden, de laatste berichten die ik heb geplaatst. Maar we zijn er weer eens een weekendje op uit geweest met de camper. Te laat had ik in de gaten dat de tracking het niet deed waarop we besloten hebben het verslagje dan ook maar achteraf te maken, wanneer we weer thuis waren.
Daarnaast heb ik een zender verkocht die al jaren in de camper zat en die vervangen door een nieuwe met meer mogelijkheden. Daarover later/hieronder meer.
Vrijdag 5 november 2021
We vertrekken, wat later in de middag, richting Haarlem. Al twee jaar staat het Tylers Museum op ons wensenlijstje maar door corona was het er nog niet van gekomen. Nu dus wel.
We hebben een plekje op de ‘stadscamping’ gereserveerd, relatief duur maar op fietsafstand van het centrum van Haarlem. Het is de bedoeling om op zaterdag, op de fiets, Haarlem in te gaan.
Overnachting € 27,50.
Zaterdag 6 november 2021
Je moet tegenwoordig van te voren een “tijdslot” boeken, dus wij hadden toegang vanaf 14.15uur. Daarom vandaag eerst het oude centrum van Haarlem in.
De stad heeft enkele aardige voorbeelden van Jugendstil architectuur. Ook vind je er het enige Jugendstil station in Nederland, dus dat eerst maar van dichtbij bekijken. Daarnaast is er het pand “Eigen hulp”, in Eclectische trant gebouwd met in de decoraties invloeden van de Jugendstil. Sinds 1980 vervult dit pand een horeca-functie (bron).
Vervolgens bleek het zaterdagmarkt in het centrum. Voor je het weet is het al tegen half twee en zijn we eerst maar eens bij een horecagelegenheid binnengestapt. Maar we waren keurig op tijd in het museum.
Het museum is wereldberoemd. Enkele bezoekers die ons al voor gingen zijn onder andere Albert Einstein en Napoleon Bonaparte. Met een klein groepje deden we ook nog een hele vermakelijke rondleiding van 50 minuten door twee jonge vrouwen dat meer had van een toneelstuk. Heel leuk gedaan! 🙂
Net voor donker waren we weer thuis op de fiets, tijd voor onze lasagna!
Zondag 7 november 2021
In de loop van de ochtend verlaten we de camping richting Zandvoort. Via de N206 rijden we vervolgens, zo dicht mogelijk langs de Noordzeekust, naar Noordwijk, Noordwijk aan Zee en Katwijk aan Zee. We komen niet zo vaak aan de Hollandse kust, eigenlijk nooit want het “boeit ons niet zo”… Er staat bovendien een behoorlijke wind (ja, dan kun je lekker uitwaaien, ik weet het!)
In de loop van de middag komen we via Scheveningen, Den Haag en Vlaardingen aan in Schiedam waar we een leuk camperplaatsje weten in/nabij het historisch centrum. Ik maakte daar toen ’s avonds deze stemmige foto (links). Helaas is dit plekje nu een oplaadpunt voor 2 elektrische auto’s geworden en moesten we uitwijken naar een andere plek.
Die andere plek was ook niet verkeerd, alleen het uitzicht (op flats aan de overkant) was wat minder…
Maandag 8 november 2021
Rond de middag verlaten we Schiedam en gaan op huis aan. Morgen hebben we afspraken en we willen niet te laat thuis zijn. We waren er lekker even uit, het weer was redelijk tot goed en het was niet koud.
3 november: een nieuwe Icom IC-7100
Sinds 2009 had ik een Yaesu FT-857 zendontvanger in de auto. Een uitstekend ding, maar de laatste jaren nam ik in een kratje, als extra, ook nog mijn Icom IC-7300 mee op reis. Die is moderner en heeft een USB-aansluiting waarmee je, aangesloten aan de laptop, ook allerlei leuke digitale dingen kunt doen. Sindsdien gebruikte ik de FT-857 niet zo vaak meer…
De oplossing: de FT-857 in de verkoop en een nieuwe zend-ontvanger in de auto. Permanent ingebouwd, mét USB-aansluiting en dan niet langer de noodzaak om de (aanmerkelijk grotere) IC-7300 mee op reis te nemen.
Getwijfeld heb ik tussen de dure, nieuwe IC-705 met slechts 10Watt zendvermogen en de wat oudere, goedkopere IC-7100 met 100Watt zendvermogen. Dat laatste, plus het feit dat de 7100 ook nog de 4m-band (70MHz) heeft ingebouwd, gaf de doorslag.
Inmiddels is de “body”, de zenderkast zelf weggebouwd in de camper, het enige wat ik op mijn “bureau(tje)” heb is het wat merkwaardig gevormde bedieningsdeel. De een vindt het aartslelijk, een ander vindt het mooi. Voor mij is het vooral handig én functioneel :-).
30/31 oktober: de CQWW Contest SSB
In het laatste weekend van oktober vond de jaarlijkse CQWW Contest plaats in ssb (spraak). Dit jaar toch nog de nodige uurtjes meegedaan en ik kwam op een totaal van 655 verbindingen. Grootste afstanden en mooiste verbindingen: Nieuw Zeeland, Hong Kong, Ghana, Argentinië, Cuba, Aruba, Bonaire etc. De nodige Amerikanen en Canadezen, veel Russen en collega amateurs uit de voormalige oostbloklanden.
Met 655 verbindingen zweef ik ergens in de wereldwijde middenmoot. Hier in Kampen presteerde Arbo PHoAS het om ruim 1100 verbindingen te maken, maar ook daarmee kom je niet zo ver op het wereldtoneel. Mijn beste resultaten haalde ik in 2015: 13e van Nederland. Het gaat ook niet om winnen, het gaat om het meedoen!
Geef een reactie