Het idee kwam van Femma: een minibieb aan de Esdoornhof. Toen ze erover sprak met Herman, onze overbuurman waarmee we samen ook de camper hebben ingebouwd, was die meteen enthousiast: Herman wilde ‘m wel maken!
Een minibieb: het concept
Het verschijnsel “minibieb” is niet nieuw. Het idee is overgewaaid uit de Verenigde Staten en op de website minibieb.nl vind je een uitleg van het fenomeen.
Kort gezegd komt het hier op neer: het is een kast met boeken (en bij ons ook tijdschriften en misschien CD’s) die een ieder mag lenen of ruilen. Wie maar wil gaat naar de kast, zoekt een boek uit en neemt die mee. Je kunt er ook een boek voor terugzetten, ruilen dus, en wie thuis nog uitgelezen boeken over heeft kan ze in de kast plaatsen. Geen registratie, je hoeft niets te melden en de bieb is altijd open.
Reijer van ’t Hul
Reijer en Gerda, buren op ons hofje, wonen er nu 30 jaar en besloten daarom een borrel-inloop-avondje te organiseren. Reijer was ook enthousiast over het minibieb-concept en bood aan een officiële opening te verrichten.
De opening 15 november 2014
Aldus geschiedde: halverwege de avond vroeg Reijer het woord en nodigde alle aanwezigen uit om mee te gaan naar buiten. Over de minibieb hadden we een zeiltje gehangen en met alle buren verzameld rond de kast hield Reijer korte maar fraaie toespraak. Over boeken die (ver)binden, en dat zo’n nieuw initiatief een extra bindende factor kan zijn voor de buren op ons hof.
Dan is het moment aangebroken voor de officiële opening: omringd door een grote groep buren trekt Femma het zeiltje van de minibieb. Reijer als ceremoniemeester nodigt vervolgens de jongste nieuwe bewoners van ons hofje uit om het eerste boek in de kast te plaatsen.
Daarna is Herman, de bouwer, aan de beurt. Ook hij krijgt een boek in de handen gedrukt met het verzoek deze in de kast te plaatsen.
[clear]Boeken in de kast!
Femma heeft in de tussentijd een krat vol met boeken uit de garage gehaald en deelt deze uit aan de buren, zodat iedereen een paar boeken in de kast kan plaatsen. Hiermee is de korte ceremonie afgelopen en spoeden wij ons terug naar de het huis van Reijer en Gerda om de glazen nog eens bij te vullen!
Duurzaam
Onze minibieb is een redelijk duurzaam project geworden. De kast is in elkaar gezet met gebruikt hardhout wat de buren Anita en Arjan nog in de tuin hadden liggen. Recycling dus. We mochten er zoveel van gebruiken als we maar wilden. De verlichting is een LED-strip die minder dan 3Watt per uur gebruikt. Bij gemiddeld 6 uur verlichting per dag is dat omgerekend circa € 1,30 per jaar.
En de boeken, die de eigenaar toch al uit had, worden nu opnieuw gelezen door anderen!
Hieronder nog een paar plaatjes van de ceremonie, de minibieb tijdens de bouw, op zijn plekje op de avond zelf en een sfeerplaatje van de verlichte minibieb.
Met dank aan:
Herman en Riet (bouwen en schilderen van de kast)
Anita en Arjan (beschikbaar gesteld materiaal)
Reijer en Gerda (officiële openingsceremonie)
Henk en Dicky (schilderwerk)
–
Laureen
Heee, wat een hartstikke leuk inititatief. In Amerika zie je het inderdaad heel vaak en in Griekenland laatst in het appartementencomplex ook. Echt leuk!
Ernie van Brink
Wat een leuk idee!! Maar het wordt minder duurzaam als ik vanuit Hall een boek kom brengen of halen…
Sini Groothuis - Hans de Graaf
Wat een leuk idee, ik stuur het door aan mijn familie en vrienden.
In de hotels zie je dit inderdaad heel veel. …
Sytske
Zojuist 2 boeken opgehaald: 1 voor ons dochtertje over paddestoelen en 1 voor mijzelf. Op de terugweg nog even langs de paddestoel bij jullie buren en haar dag kan niet meer stuk! De volgende keer nemen we een extra boek mee. De kast heeft trouwens een mooie wind-/waterdichte metamorfose gekregen!
Aloys
Prima Sytske, en je mag best wat meenemen hoor. We hebben in de garage nog aardig wat boeken “in voorraad”.
Regelmatig worden er meer boeken in de kast gezet dan eruit gehaald! En die metamorfose: die moet nog. De kast moet nodig geschilderd worden maar omdat ‘ie van geïmpregneerd steigerhout is gemaakt blijft de verf niet zitten…