Sinds ik voor het eerst meedeed aan de Jota in 1980 (op 25-jarige leeftijd) heb ik eigenlijk geen jaar meer overgeslagen. Dus is 2019 (op m’n 64e) mijn 40e JOTA, de jaarlijkse Jamboree On The Air bij de Vaandrig Lengton Groep in Zwolle.
En dit jaar met een speciale callsign: PA40DAT.
[clear]Op deze foto van midden jaren ’80 herken ik de volgende radioamateurs, v.l.n.r.: Aloys PA3DAT, met de letter P in de hand Mark PE1MWI, 3e van rechts Joop PE1AGS (sk), rechts daarvan First Operator Rob PA2RGM en uiterst rechts groepsvoorzitter Kees PD0PMV. Zittend, rechts Goos PA0SIR en links daarvan, met onze hond Bykje, Femma PA3DWK.
Rond 1975 was Femma nog lid van de Stam van de VLG. We hadden toen pas verkering en gingen regelmatig naar die stamavonden in een schooltje in Westenholte. Ook zijn we nog met de Stam op winterkampjes geweest, o.a. op de Holterberg.
Toen ik eind 1980 studeerde voor een zendmachtiging zat Femma in de welpenleiding van de VLG, samen met o.a. Herman PE0HER. En zo kwam de Jota 1980 in beeld. Ik had nog geen machtiging maar deed mee als luisteramateur NL7841. En dat was leuk! 🙂
In december 1980 haalde ik mijn D-machtiging (PD0KBB), in 1981 werd dat C (PE1IQT) en in 1982 tenslotte, na mijn telegrafie-examen, A (PA3DAT). En elk jaar was er Jota, onder de call PA2RGM van Rob. Tenminste tot en met 2004, toen Rob aangaf er mee te willen stoppen. Er is toen besloten dat ik het zou overnemen, dus vanaf 2005 zijn we het Jota-station PA3DAT/J.
En dan is het 2019, en doe ik voor de 40e keer mee bij de Vaandrig Lengton Groep. En word ik op verschillende momenten even in het zonnetje gezet, als eerst met bloemen en een speciaal shirt voor dit weekend (foto).
Later volgt er dan nóg een bos bloemen met een toespraakje en op zondag, buiten op het plein bij de afsluiting, hét cadeau uit handen van Herman PD1ACK. Een prachtig beeldje, getiteld “Friends For Live“, door een kunstenaar gemaakt voor Scouting Nederland. Het krijgt een ereplaatsje in mijn shack!
In 2017 deden we een eerste poging: een radioverbinding via de maan. Die poging mislukte helaas, maar dit jaar probeerden we het opnieuw.
En met succes! Niet dat we een verbinding hebben gemaakt via de maan, maar we kregen van verschillende stations de bevestiging dat men ons signaal had opgepikt via de maan. Een afstand, heen en terug, van rond de 400.000km. En dat met slechts 75W in een zelfgemaakte antenne, 4 meter lang met 27 elementjes. Gehoord worden via de maan, het is ons gelukt!
Het bewijs hieronder, PI9CAM is de bemanning van de schotel in Dwingeloo.
Uiteraard vonden er ook de gebruikelijke zaken plaats: een VHF 2meter-station met een rondstraler ruim 26m hoog en een 10 elements richtantenne (6 meter lang!) op 25,5 meter hoogte.
Daaronder de vorig jaar aangeschafte 3-elements driebander voor de kortegolfbanden 10, 15 en 20m. Daarmee maken we kortegolf-verbindingen met (scouting)-stations over de hele wereld.
Een digitaal kortegolfstation van Hans PC9F met een eindgevoede draadantenne die 20m hoog in de mast was gehesen. En dan nog een vertical voor 40m, op het dak en bevestigd aan de schoorsteen. Verbonden met de HF-set van Herman PD1ACK.
Uiteraard werd er ook veel tijd besteed aan ‘onderling QSO’ (gewoon gezellig keuvelen) met een drankje erbij. Hier, zittend, links Ernst PD2ZES en Berry PD2BDR. Ernst is tevens de groepsvoorzitter, Berry raakt nooit een microfoon aan maar is een echte antenne-opbouwer. Masten opzetten, dat is meer zijn ding.
Op de zaterdagochtend zijn er dan de activiteiten met Bevers (5-7 jaar), Welpen (7-11 jaar) en Scouts (11-15 jaar). Van de overige leden én leiding zijn een groot deel het hele weekend aanwezig. Net als wij.
Geef een reactie