Nogmaals de jaarlijkse CQWW DX-wedstrijd, nu in telegrafie (morse). Met mijn ‘nieuwe’ zendontvanger én een overzicht van alle gewerkte landen. De vorige wedstrijd 472 verbindingen, deze keer 502! Dat was ook de bedoeling: ik wilde mijn eigen record verbreken.
Dat is dus gelukt. Zaterdagochtend in de wedstrijd ingestapt, rond 06.30 uur Nederlandse tijd. Alle genoemde tijden verder in GMT, dat is Nederlandse wintertijd -1. Iedereen logt in GMT dus ben ik om 05.30 uur GMT begonnen. Iets na 19.00 uur GMT op zondagavond vond ik het mooi geweest; ik wilde nog wat dingen voorbereiden voor school de volgende ochtend.
De grafiek hieronder geeft het aantal gemaakte verbindingen per uur. Uitschieters zijn er op zaterdagavond: tussen 18.00 en 19.00 GMT maakte ik 37 verbindingen in één uur.
De volgende tabel is een overzicht van de verschillende landen waarmee ik een verbinding mee heb gemaakt. De volgorde is blijkbaar willekeurig: ik kan er geen sortering in ontdekken. Achter het land staat hoeveel verbindingen ik had met dát land.
Opvallend is de “oververtegenwoordiging” van Europees Rusland (63x) en de voormalige Oostbloklanden als Polen (26x) en de Oekraïne (23x). Leuk zijn de wat moeilijker te bereiken landen als Alaska, Puerto Rico, Japan (8x), IJsland (2x), Bonaire (3x), Aruba (3x), Costa Rica, Curacao, Ascension en de Kaap Verdische Eilanden, China, Thailand, Australië enz.
Let op: Spanje, Mallorca, Canarische Eilanden en de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in Marokko vallen allemaal onder Spanje, maar gelden voor ons radioamateurs als aparte landen! Zo zijn er wel meer: ook Wales, Noord-Ierland, Schotland en Engeland gelden als aparte landen.
Tot slot nog een wereldkaart met een druppel in elk land waarmee ik dit weekend een verbinding maakte. Als je erop klikt krijg je een hele grote!
Terugkijkend was het een mooie wedstrijd. De condities waren zeer goed, gelet op de slechte condities in de voorafgaande weken. De nieuwe Yaesu FT1000MP Mark V-transceiver deed het voortreffelijk, ik heb nog nooit zo’n mooie ‘full break-in’ gehoord: wanneer ik morse uitzend nemen mijn piepjes en strepen ca. 30-40% van de tijd in. De overige 60-70% van de tijd tijdens mijn uitzending heb ik gewoon ontvangst! Dat betekent dat ik het gewoon kan horen of er iemand gelijktijdig met mij in de lucht is, of dat het tegenstation en ik bijv. “dubbel zitten”. Door elkaar heen seinen dus.
Het is gewoon een monster van een set met alles erop en eraan. Niet het nieuwste van het nieuwste, hij is ruim 10 jaar oud, maar er is goed op gepast. En het is toch een beetje een soort Rolls Royce onder de zendontvangers, met zijn meer dan 80 knoppen en schakelaars op het front! 🙂
Klik er maar eens op…
Geef een reactie