Tijd voor een update! Een andere zender erbij, antennes veranderd, de jaarlijkse 160m cw-contest. Even een paar dingen op een rijtje zetten en vastleggen.
[clear]
De grote loop
Mijn circa 80m lange draadantenne, die als een loop (Engels voor lus) door het gemeenteplantsoen loopt, hebben Joeri PE5JW en ik vervangen door een langere draad van ruim 100 meter. Tevens hangt de nieuwe draad wat hoger, zo tussen de 6 en 8 meter boven de grond. Met een telescoophengel met haak eraan hebben we de draad van tak naar tak gehengeld.
De verwachtingen waren hoog, maar de resultaten vielen in eerste instantie nogal tegen. Maximaal 25Watt op de draad, anders gaat de antennetuner raar doen. Vonkoverslag en zo. Dan maar eens proberen met Joeri’s symmetrische antennetuner. Daarmee haal ik maximaal 50Watt, mijn 200Watt-zender weigert om er meer uit te sturen.
Joeri heeft ook een kleine Wellbrook loop-antenne meegenomen: een koperen buis als lus, doorsnede 80cm, met een voorversterker eraan. Het geheel geplaatst op een statief. We besluiten het ding op het dak van de garages achterin de tuin te zetten, het is de letter L op de foto boven. Deze antenne is puur bedoeld voor ontvangst, dus die sluiten we aan op de aparte ontvangeringang van mijn FT1000 zendontvanger. Het signaal is een stuk zwakker vergeleken met de grote loop, maar de ruis en storing ook. Per saldo zijn de tegenstations beter te verstaan, dus dat is winst.
De CQ WW 160m cw-contest
.Vrijdagavond om 23.00 uur begint de internationale contest met de naam CQ WW 160m cw: een wereldwijde wedstrijd in de 160meterband, in telegrafie (morse). Dat is 1810-1870 KHz, net boven de middengolf die bij 1650 KHz ophoudt. De wedstrijd duurt tot zondagavond 23.00 uur, dus 48 uur. Maar de 160 meterband doet het alleen goed in het donker; overdag is het bereik amper een paar honderd kilometer en dan ligt de wedstrijd vrijwel stil…
In een uur tijd maak ik (met moeite) 20 verbindingen. Het gaat slecht, ik moet telkens wel 4 of 5 keer mijn call seinen, alsof ze me niet horen. Velen horen me ook niet, dan ga ik op zoek naar sterkere stations.
Na ruim een uur, tegen half één, ga ik naar bed. Morgen verder.
Op zaterdagochtend zet ik toch maar een andere tuner tussen zender en antenne: mijn eigen oude Kenwood AT230. En dat gaat opeens een stuk beter! Dus op zaterdagavond krijg ik er behoorlijk wat verbindingen bij.
Zondagmorgen tegen 06.00 uur opgestaan en iets na zessen maak ik de eerste verbinding. Dat gaat heel goed! Tot half negen zorgt de schemering voor goede condities. Amerika en de Canarische Eilanden. Wanneer ik om half negen ga ontbijten ben ik flink opgeschoten.
Uiteindelijk komt de teller op zondagavond op 157 verbindingen. Meer wordt het niet; het is een kleine band en op een bepaald moment heb je iedereen die je hoort ook al gewerkt, zoals dat heet.
De grafiek hiernaast toont het aantal door mij gemaakte verbindingen, in die 48 uur. De tijd is in GMT; de eerste staaf, 22 uur, is dus van 23.00-24.00 uur Nederlandse wintertijd.
De Elecraft K2
Ik heb 3 jaar geleden eens een Elecraft KX1 mini-zendontvangertje aangeschaft. Leuk voor op vakantie én om zo nu en dan vanuit de huiskamer te gebruiken. Deze KX1 heb ik afgelopen week verkocht want ik ben “tegen een K2 aangelopen”.
De K2 is de wat grotere broer van de KX1. Een kleine, compacte transceiver met alle kortegolfbanden van 10 tot 80m, output max. zo’n 10 tot 15 Watt. Het Amerikaanse ontwerp dateert al van rond 2000, maar ze worden nog steeds verkocht als bouwpakket.
In de basis is het een cw-zender, alleen telegrafie dus. Maar de mijne is uitgebreid met diverse extra’s: ssb (spraak), de 160 meterband én er is een volautomatische antennetuner ingebouwd. Ik kocht ‘m met een klein defect, daar was de verkoper eerlijk in, maar dat heb ik inmiddels zelf verholpen.
In een kort Youtube-filmpje zie je de K2 in bedrijf (telegrafie).
Piet Hardenveld
Hoi Aloys, leuk om te lezen.
Groetjes PE1ADY, 73.