De grootste, door Nederland georganiseerde, internationale 24-uurs radio-wedstrijd: de PACC-contest. Elk jaar in het tweede weekend van februari en ook Femma en ik doen zijn van de partij. Femma doet spraak (telefonie) en ik leef me uit in morse (telegrafie). En we hebben ons eigen record verbeterd!
Even kort: Nederland tegen de rest van de wereld. Wij maken (binnen 24 uur) zoveel mogelijk verbindingen met buitenlandse radiostations, zij (die meedoen) maken zoveel mogelijk verbindingen met ons, Nederlanders. Femma en ik doen mee in de klasse “Multi-two”: meerdere operators met (maximaal) twee zend/ontvangers.
Zaterdag 14 februari 2016
Vroeg op, want ik moet nog van alles voorbereiden. Om met zijn tweeën tegelijk te kunnen zenden heb ik aan mijn normale “antenneparkje” niet genoeg, er moeten antennes bijkomen. Daarvoor parkeer ik de camper zo ver mogelijk van ons huis en zet de hengel met antennedraad op de achterkant van de auto (foto). Een lange coaxkabel, door het gemeenteplantsoen naar onze achtertuin, verbindt deze antenne met de zendontvangers op de eerste verdieping.
Daarnaast moet er dan nog een tweede werkplek gecreëerd worden om beiden gelijktijdig te kunnen zenden. Dat vereist ook enige organisatie, met antennekabels, stroomkabels etc. Maar het is allemaal weer gelukt: om half één zaterdagmiddag stond alles klaar en hadden we nog een half uurtje over om wat te eten: de wedstrijd begint om 12.00 uur GMT, dat is 13.00 uur Nederlandse tijd.[clear all]Om 13.00 uur gingen we los. Beiden met een koptelefoon op en omdat ik alleen telegrafie doe is het bij mij helemaal stil. Om een en ander samen te vatten: we hebben er gezeten van 13.00 tot 18.00 uur, vervolgens van 20.00 tot 23.00 uur. Ik was ’s ochtends om 06.30 uur weer present (en maakte toen ca. 50 verbindingen per uur) tot 08.30 uur.
Een half uurtje ontbijten en dan de laatste ruk van 09.00 tot 11.00 uur: tijd om onder de douche te gaan en te vertrekken naar Zwolle. De laatste 2 uur (van 11.00 tot 13.00 uur) waren we er dus niet. Ik heb circa 12 uur achter de zender gezeten, de helft van de wedstrijdtijd dus.
Daarmee komen we op een totaal van 562 verbindingen: 498 in telegrafie (CW), 64 in telefonie (LSB en USB).
We hebben veel plezier gehad van 2 stub-filters die ik van tevoren had gemaakt, volgens het ontwerp van Tobias DH1W. Ik heb er eentje gemaakt voor 20m, die onderdrukt signalen uit de 15m en 40m band. Daarnaast eentje voor 40m, die onderdrukt 10m en 20m. Daardoor hadden Femma en ik veel minder ‘last’ van elkaar dan vorig jaar.
Gemaakt van oude coaxkabel, connectoren zaten er al aan en de T-stukken komen uit China. Beide kabels zijn ca. 10m lang, die voor 20m heeft een open eind, die voor 40m is kortgesloten aan het einde.
Statistieken
Een paar plaatjes, gegenereerd door Adventure Radio waar je je logfile kunt uploaden en dan krijg je van die aardige tabellen en kaartjes. De twee groenige vierkantjes hieronder komen van de website Qscope.org.
Nevenstaande grafiekjes (even op klikken!) geven het aantal verbindingen per band.
De linker als staafgrafiek, de rechter dezelfde output als cirkeldiagram. De meeste verbindingen maakten we in de 20m band.[clear all]
De tabel rechts geeft een overzicht van het aantal verbindingen per land wat we maakten. Het aantal verschillende landen is niet zo groot, de condities (zonnevlekken etc.) lieten te wensen over. Geen Afrika, geen Zuid-Amerika, geen Verre Oosten.
Wat opvalt is het grote aantal Russen: 228! Daarvan 197 uit Europees Rusland, 31 uit Aziatisch Rusland. Toch nog 27 Amerikanen, dat is niet slecht. Het gaat hier uiteraard om radioamateurs die deelnamen aan ónze Nederlandse wedstrijd.
Tot slot een mooi wereldkaartje met één druppel per land waarmee verbinding hebben gemaakt. Het laat mooi de spreiding zien, en ook het gemis aan Zuid-Amerika en Afrika. Die ene lijn naar beneden is vast een foutje in mijn log…
Joeri
Leuke score en zo te zien heb je je goed vermaakt! 🙂