Radio door de jaren heen…
Update 4 mei 2020
Mijn belangstelling voor elektronica is begonnen rond mijn 8e of 9e verjaardag met de Philips EE-bouwdoos die ik kreeg op mijn verjaardag. Enkele jaren later, als 12-jarige scholier in 1967, werd ik door de politie aangehouden met een van vakantie in Spanje meegebracht setje walkie-talkies.
In een Dafje mee naar het bureau en inleveren dat spul…
Een 23-kanaals AM-bakkie
In 1974, ik ben dan 19, koop ik een (illegaal) ‘bakkie’ van een vriend van me, Lex Peters, sinds 1979 PE1CVJ. Ook dat was een kort leven beschoren: nog datzelfde weekend word ik bij toeval opgespoord door politie en Radio Controle Dienst. Ik zit een zondagmiddag in een politiecel en word later veroordeeld tot 400 gulden boete, waarvan 300 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en inbeslagname van alle apparatuur. Opnieuw het einde van mijn ‘radiohobby’.
Een MARC-bakkie
In maart 1980 werden de ‘bakkies’ legaal en ik was bij de eersten om zo’n ding aan te schaffen. De teleurstelling was groot: het bereik was gering en de omgangsvormen en het taalgebruik ‘op de bak’ waren ronduit asociaal te noemen. Het werd nu tijd om te gaan studeren en examen te doen voor een échte zendmachtiging!
De VERON
Ik word nog datzelfde jaar lid van de Veron, de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland en volg een beginners-cursus bij Goos PA0SIR. In oktober 1980 ben ik voor het eerst aanwezig bij de JOTA, de internationale Jamboree On The Air van radioamateurs en scouts.
PD0KBB
In november 1980 doe ik examen en ik slaag voor mijn D-machtiging en krijg mijn eerste officiële radio roepnaam: PD0KBB. Ik soldeer een J-antenne in elkaar van koperbuis, die steekt boven de flat uit op ca. 32m hoogte. Ik heb inmiddels een Kenwood R1000 kortegolf-ontvanger en een 80 kanaals 2-meter zend/ontvangertje met 1W output.
Verhuizen naar Leeuwarden
Voorjaar 1981 verhuizen Femma en ik, inmiddels beiden HBO-student, van de flat in Zwolle naar een oudere eengezinswoning in Leeuwarden. Een plat dak, eindelijk de ruimte voor een échte antennemast!
Later komt daar een zelfgemaakte draaibare dipool voor 10/15/20m bij in, plus een 40m lange Fritzel FD4-windom antenne.
De woning met 4 slaapkamers biedt ook ruimte voor een échte radiokamer, de shack. Het is, achtereenvolgens, mijn shack als PD0KBB (D-machtiging 1981), PE1IQT (C-machtiging 1982) nadat ik geslaagd was voor het hogere theoretisch niveau, en PA3DAT (A-machtiging 1983), de hoogste machtiging na het slagen voor het telegrafie-examen.
In datzelfde voorjaar slaagt Femma voor het C-examen en krijgt de roepletters PE1JNH. Een D-machtiging heeft ze nooit gehad. In 1984 slaagt Femma ook voor het telegrafie-examen in Utrecht en krijgt de roepnaam PA3DWK.
Naar Kampen in december 1986
Nadat ik in april 1986 een aanstelling krijg in Kampen besluiten we daarheen te verhuizen. Een drukke periode, als beginnend docent aan een middelbare school. Antennes aan de woning zijn door de verhuurder uitdrukkelijk verboden. “De hobby” staat jarenlang op een laag pitje.
Een eigen woning in november 1990
Wanneer we onze eigen woning betrekken aan de Esdoornhof 281 in Kampen ontstaat er weer behoefte aan een shack en antenne! De hoekwoning leent zich prima voor een pijpmastje aan de zijgevel.
In onze gedeelde werkkamer neemt de shack eerst nog een ondergeschikte plaats in, maar wanneer Femma is verhuisd naar een eigen werkkamer heb ik de ruimte voor een werkblad van meer dan 3 meter breed met een werkhoek en een radiohoek.
Dat is nu, in 2020, nog het geval.
Een andere mast
In 2018 is de pijpmast vervangen door een uitlierbare kantelmast. Ik hoef niet meer op een grote 3-delige ladder halsbrekende toeren uit te halen!
Een andere antennemast, de aankoop:
https://www.aloys.nl/een-andere-antennemast.html
Een ander antennemast, de plaatsing:
https://www.aloys.nl/een-andere-antennemast-de-plaatsing.html
De nieuwe antennemast gevuld:
https://www.aloys.nl/mast-op-volle-sterkte.html